Ласерска стоматологија

Ласерска стоматологија

Ласерската стоматологија е употреба на ласери за лекување на голем број различни заболувања на забите. Таа почнала комерцијално да се користи во клиничката стоматолошка пракса за процедури кои вклучуваат забно ткиво во 1989 г.
Ласерската терапија во стоматологијата им овозможува на пациентите поудобно искуство при стоматолошките интервенции. Користејќи ласерска стоматологија, вашиот стоматолог може да испорача прецизен третман што е поудобен, побрз и дава посовршени резултати.

Зошто ласерска стоматологија?
Ласерската стоматологија е добро познат термин за најновата и најсовремена технологија во стоматологијата. Во суштина ласерот емитира многу прецизен зрак на концентрирана ласерска енергија што може да третира широк спектар на стоматолошки проблеми. Ласерот во стоматологијата може да се користи за хируршки процедури, односно може да се користи како хируршки нож за сечење или за уништување на болното ткиво, што значи дека го растопува ткивото со коешто доаѓа во контакт. Ласерската технологија е нова и се користи во стоматологијата за поголема прецизност и во исто време ја намалува болката за време на интервенцијата.

Придобивки од ласерската стоматологија

Постојат неколку придобивки од ласерските стоматолошки третмани.

  • Многу ласерски третмани не бараат анестезија, а времето на закрепнување е многу пократко отколку со традиционалните методи на лекување.
  • Третманите се поудобни.
  • Постојат помали шанси за потенцијална бактериска инфекција затоа што ласерските третмани се доста прецизни.

Дали ласерската стоматологија е поскапа?

Ласерите не можат да се користат на веќе пломбирани заби. Ласерите не гарантираат процедура без анестезија. Ласерскиот третман може да биде поскап – цената на ласерот е многу повисока од забната дупчалка.

Дали ласерската стоматологија е безбедна?

Кога ласерската светлина доаѓа во контакт со ткивото, се предизвикува реакција. Факт е дека ласери се користат во стоматологијата уште од 1990 година. Ласерите можат да се користат како безбеден и ефикасен третман за широк спектар на стоматолошки процедури и често се користат во комбинација со други стоматолошки инструменти.

Побарајте одговор и совет

Наша цел е да одговориме на вашите прашања навремено.