Откријте дали и вашата главоболка се должи на проблеми во виличниот зглоб!

Можеби и вие спаѓате во неколкуте милиони луѓе во светот кои константно страдаат од главоболка. Крвниот притисок е добар,немате настинка или проблеми со увото, а сепак искусувате болка во страничните делови на главата ,вратот, околу ушите , во тилот или долната вилица па дури и забите. Типот на болката , нејзината фрекфенција и времето кога се појавува секако е од големо значење при поставување на дијагнозата, но се почесто и кај се поголем дел од популацијата ваквите типични главоболки всушност се препишуваат на проблеми во виличнит зглоб.

Со следење на вашите симптоми, можете послесно да ја одвоите класичната главоболка од главоболката предизвикана од проблеми во виличниот зглоб. Стручниот тим на Стоматолошкиот центар Др.Баткоски ве потсетува дека главоболката предизвикана од зглобот најчесто е поврзана и со:

1. Крцкање и тропање во зглобот при отварање и затварање на вилицата,

2. Искуство за моментално или предходно вкочување на зглобот, со неможност за отварање и затварање на вилицата,

3. Историја за исчашување на зглобот

4. Болка при допир на мускулите на долната вилица и чувство на топчести формации под прстите,

5. Лицева болка

6. Болка во увото или зуење

Имено, виличниот зглоб е единствениот подвижен зглоб на главата, кој ја поврзува нашата долна вилица со черепот. Овој зглоб е координиран од неколку мускули , кои се всушност одговорни за отварање и затварање на устата и други движење на долната вилица.

Во текот на еден ден зглобот ја отвора и затвора вилицата стотици пати, при зборување ,при џвакање и т.н, но голем број индивидуи најчесто несвесно го оптеретуваат зглобот дополнително доведувајќи го во една парафункија, односно непотребно оптеретување на зглобот, како при џвакање мастики, несвесно тискање на јазикот, крицкање на нокти или молив, и стружење на забите од горната и долната вилица меѓу себе-наречено бруксизам. Сите овие парафункции дополнително го оптеретуваат зглобот, и може да предизвикаат болка.

Други фактори кои доведуваат до промени во виличниот зглоб се:

1. Акутни воспаленија зглобот или околните мускули

2. Неправилен загриз (предлабок или отворен загриз) помеѓу горната и долната вилица

3. Траума (удар, пад)

4. Стрес

5. Недостаток на заби и т.н

Третманот за ублажување на симптомите на главоболка предизвикана од вилични проблеми може да опфати:

1. Стабилизациони сплинтови (од пластика или гума), кои се поставуваат помеѓу вилиците , а зглобот е во најудобн положба

2. Депрограмери ( кај преоптеретена мускулатува или акутни воспаленија на мускулите-за нивна релаксација)

3. Антидепресиви, кои делуваат како мускулни релаксанти

4. Ботокс (за релаксирање на мускулите и намалување на нивната сила)

5. Акопресура

6. Физикална терапија и вежби

Ослободите се од болката. Посетете го својот стоматолог. Опишете ги своите симптоми. Прегледот на вашите заби, зглоб и мускули на вашиот стоматолог може да му бидат доволни за поставување на точна дијагноза. Најпрво би требало да се санираат акутните симптоми на болка, да се релаксира вашата мускулатура и зглоб, па дури потоа , но сепак без исклучок мора да се открие причината која довела до истата состојба (генетски фактори, лоши пломби, лоши мостови, длабок загриз,недостаток на заби, стрес и т.н) , неопходно е да се санира (менување на пломби или на мостови, носење на ортодонтски апарат- протези , поставување на импланти и т.н), и со тоа да се одстранат ризик факторите како би настанало комплетно заздравување на зглобот и мускулите.

Пишува: мр.др.Емилија Стојаноска

Испукани усни- како да се справите со нив?

 

Можеби со настапување на зимската сезона голем дел од вас се соочуваат со непријатно чувство на испукани и суви усни. Едно од најмасовните заболувања на усните е Cheilitis simplex.Image result for lips cracked

Хеилитот може да ги зафати усните, кожата околу нив, усните агли како и вермилионот. Усните се дел од усната празнина и играат улога како преграда преку која се контролира приемот и екскрецијата на различни хранливи материи и течности. Од внатрешната страна усните се покриени со лигавица која е изградена од многуслоен плочест некератинизирачки епител. Во неа се наоѓаат мали плункови жлезди кои можат да се напипаат. Кожата преминува во лигавица по работ на усните. Лигавицата е богато снабдена со крвни садови поради што има и црвеникава боја. Редица болести на крвта и крвоснабдувањето може да ја променат бојата на лигавицата што има важно дијагностичко значење. Continue reading “Испукани усни- како да се справите со нив?”

EverStick- нова надеж по губењето на преден заб

Недостатокот на некој заб, особено доколку се работи за заб во фронталната регија најчесто е непријатно и трауматско искуство за секоја индивидуа. Имено по вадење на заб неопходно е да поминат и до 3 месеци пред да се направи дефинитивна мостова конструкција или пак да се постави импlant, односно до комплетно заздравување на непцето и коската. Continue reading “EverStick- нова надеж по губењето на преден заб”

Имате осетливи заби? Обрнете внимание, во зима може да стане полошо!

 

Секоја наредна година исто, опаѓање на температурите, скратување на денот и наговестување за најстудениот период во годината. Со надоаѓањето на зимата секој однас има по некој ритуал со кој се подготвува за пречек на овој романтичен, но и многу студен зимски период. Како и да е еден неизбежен сегмент од вашите подготовки нека биде и посета на вашиот стоматолог, особено доколку сте прескокнале некои од регуларните термини за чистење и контрола на вашите заби,еве и зошто. Continue reading “Имате осетливи заби? Обрнете внимание, во зима може да стане полошо!”

ПОЧУВСТВУВАЈТЕ ЈА МАГИЈАТА НА ЕСТЕТСКАТА СТОМАТОЛОГИЈА

Очите се можеби огледало на душата, но насмевката е всушност она првото што луѓето го забележуваат на вас и се огледало на вашата личност. Судејќи по здравјето на ваште заби многумина ќе го изградат првиот впечаток за вас. Моќта на насмевката е голема и не смеете да ја подцените нејзината важност. Убавата насмевка ќе направи да бидете попријатни, попријателски расположени и посамоуверени. Continue reading “ПОЧУВСТВУВАЈТЕ ЈА МАГИЈАТА НА ЕСТЕТСКАТА СТОМАТОЛОГИЈА”

Мали кариеси, големи проблеми

Сигурно ви се случило да ги погледнете своите заби во огледало и да забележите кафеави линии по површината кои ве загрижиле и ве потсетиле дека можеби е време за контрола кај вашиот стоматолог. Притоа вашиот стоматолог по прегледот утврдува дека тоа е комплетно здрав заб само лесно пребоен од пигменти кои секојдневно ги внесуваме со храната. Секојдневната пракса покажува дека без соодветна апаратура за испитување на веројатноста дека овие потемни места може всушност да бидат кариес, повеќето стоматолози секако би ги сведиле овие пребоени ареи на дамки кои не даваат никакви други симптоми и ризици. Continue reading “Мали кариеси, големи проблеми”